Litt om lin

Lin er et tekstil som lages av fibrene fra linplanten, Linum usitatissimum, og er en av de eldste nytteplantene vi kjenner til (som ikke ble brukt til mat). 
Linplanten har sin opprinnelse fra Østlige del av Middelhavet, dagens Midtøsten. Det finnes kilder på at lin har vært brukt i blant annet linharper i tidlig steinalder for omtrent 25 000 år siden, men best dokumentert er at lin, som tekstil, ble brukt i Egypt for omtrent 5000 år siden. I gamle kongegraver er blant annet det funnet mumier svømt i lin, der linet er spunnet med avanserte teknikker. Funn viser at det i jernalderen ble lin brukt til kvinners drakter og kjoler. 

Hva som gjør lin så bra?

Lin er økologisk og bærekraftig

Linplanten ble opprinnelig dyrket i tørre og varme områder, og trenger mindre vann og minimalt eller ingen kjemikalier ved dyrking. Alle deler av planten kan brukes, som hovedregel til stoff, men også til kosttilskudd og etterbehandling av trevarer. Dessuten er lin (i motsetning til polyester) biologisk nedbrytbart og bidrar ikke til de stadig voksende haugene av klesavfall. 

 Lin er slitesterkt

Lin er naturlig tykkere og 30 % sterkere enn bomull. Linplanten lager lange separate fibre som spinnes til et nøste som ikke brister så lett. Linfiber har lav elastisitet. Derfor beholder produktene sin opprinnelige form. Det tåler derfor mange vask og blir mykere for hver gang.

 Lin absorberer fuktighet

Linfibrene er hule og absorberer fuktighet godt. Det kan absorbere 20% av sin egen vekt før det begynner å føles fuktig. I land med høy luftfuktighet, og i produkter som sengetøy og håndklær er dette en egenskap som kommer godt med. 

 Lin puster

Lin absorberer ikke bare fuktighet godt, det tørker også fort. Det at linfibrene er hule gjør at luften trenger lettere igjennom. Derfor tørker lin fort og klistrer seg ikke til kroppen. Lin er også en naturlig isolering. Dvs. at den virker kjølig på sommeren og beholder kroppsvarmen når det er kaldt.

 

Vask og stell av lin

Lin kan vaskes både for hånd og i maskin.  Begge deler fungerer fint og ved å følge vaskeanvisningen nedenfor vil ikke stoffet strekke eller krympe stoffet. Hvis stoffet skades i vask så kan det komme av kvaliteten på stoffet eller av kjemikalier i vaskemiddelet.

Maskinvask

- Vask hvitt, mørkt og farget lin separat. For aller beste resultat, vask lin separat fra andre stoffer.

- Vask i lunkent vann (<40°C) Lin kan vaskes ved høy temperatur, men da kan det krympe inntil 10%, og fibrene kan svekkes.

- Velg skånsomt vaskeprogram.

- Bruk mildt vaskemiddel laget for sensitivt stoff. Ikke bruk blekemiddel eller vaskemiddel med blekestoffer. 

- Ikke last vaskemaskinen for full.

Håndvask

- Fyll et lite kar, en vask eller en bøtte med lunkent vann og tilsett ca. en teskje mildt vaskemiddel.

- Senk plagget ned i vannet og la det ligge der i ca. 10 min.

- Rør plagget forsiktig rundt. Ikke vri eller skrubb, siden det kan skade stoffet.

- Tøm ut såpevannet, skyll vasken og fyll med kaldt vann.

- Skyll plagget. Gjenta til såpen er borte.

Tørking

Luftørking (anbefalt): Heng klærne på en tørkesnor, kleshenger eller legg dem flatt på et hvitt håndkle. Det sparer både strøm og gjør stoffet mykere.

Tørketrommel: Forvasket lin kan tørkes i tørketrommel på lav varme. Ta klærne ut av tørketrommelen mens de fortsatt er litt fuktige og heng dem opp eller legg dem flatt og la dem tørke ferdig.

Stryke

Naturlige fibre som lin vil krølle seg litt. Det letteste er å akseptere det, men man kan stryke lin med et middels varmt strykejern mens stoffet fortsatt er fuktig eller evt. under et fuktig håndkle. 

Oppbevaring

Sørg for at stoffet er helt tørt før du legger det bort. Dette for å unngå mugg. Naturlige fibre som lin trenger å puste, så det er best å oppbevare dem på et kjølig, tørt og godt ventilert sted uten direkte sollys. Unngå å lagre lin i plastikk. Velg heller poser av lin eller bruk gamle putetrekk til dette.

Når det gjelder sengetøy av lin så anbefaler vi å bruke tre sett på omgang: Et på sengen, et i skapet og et i vasken. Da får hvert sengesett tid til å hvile etter vask slik at levetiden på stoffet blir lengre.